Objave

Blog

Mali poduzetnici, planirate li i vi svoje poslovanje?

Kažu da čovjek raste razmjerno svojim ciljevima. Ciljevi nam daju smjer, vode nas, motiviraju i omogućuju da svoje vrijeme usmjeravamo na pravi način. Kako bi se ciljevi ostvarili, potrebno ih je pametno postaviti, a nakon toga napraviti plan koji će nam pomoći da ih ostvarimo. Planiranje je ništa drugo nego alat koji nas usmjerava prema cilju.

U privatnom životu svi imamo ciljeve – velike, male, dostižne, nedostižne, ohrabrujuće, motivirajuće…
Je li tako i u poslovnom svijetu?

Velike kompanije posvećuju puno pažnje cjelokupnom procesu planiranja te  unutar organizacije postoje zasebni timovi zaposlenika koji se time bave. Manja poduzeća procesu planiranja ne pridaju tako veliku važnost kao velike kompanije te se planiranje više-manje odnosi na rješavanje problema koji su nastali upravo zbog nepostojanja detaljnog plana poslovanja.

Kako se kaže „svaka medalja ima dvije strane“ pa tako oni “veliki” imaju dovoljno prihoda da dio sredstava usmjere u tim ljudi koji se bave procesom planiranja i upravo zato što planiranje stavljaju na važno mjesto u poslovanju su VELIKI. S druge strane, oni mali nemaju dovoljno sredstava da zaposle nekoliko zaposlenika koji bi se bavili procesom planiranja, nego svaki, pa i najmanji, prihod preusmjeravaju u opremu, osiguranje te u rast i razvoj. Proces planiranja za mala poduzeća je gubitak vremena i novca jer upravljačku strukturu čini sam vlasnik poduzeća i, u nekim situacijama, još maksimalno jedan menadžer. Dakle, upravljačka struktura je malena i smatra se da su ciljevi poslovanja jasno definirani.  Možemo se složiti da ciljeve malog poduzeća sam vlasnik najbolje poznaje, ali je li put k tome cilju jasno definiran?

Svako poduzeće ima veliki broj prilika u svom poslovanju, ali isto tako javljaju se i potencijalni rizici. Kako bi poduzeće iskoristilo moguće prilike, ali i izbjeglo/umanjilo potencijalne rizike, potrebno je detaljno planirati.

Sam proces planiranja svakako treba uvesti u skladu s veličinom poduzeća. Struka navodi da postoje tri vrste planiranja: strateško (planiranje za period od 3 do 5 godina), taktično (srednjoročno planiranje od 1 do 3 godine) i operativno planiranje ili detaljni godišnji plan poslovanja. Je li nužno da svako poduzeće ima sve od navedenog? Smatramo da nije i da se proces planiranja treba prilagoditi poslovanju. Sam proces treba omogućiti poduzeću da u svakom trenutku bude spreman iskoristiti mogućnosti dodatnih zarada na tržištu koje dolaze iz prilika  (postiže se pravilnim planiranjem investicija). Isto tako, određene rizike poslovanja također treba predvidjeti, treba planirati potencijalne gubitke koji mogu nastati, ali i niz dodatnih aktivnosti koje potencijalne gubitke mogu umanjiti.

Da zaključimo, poslovanje treba planirati, plan aktivnosti mora biti detaljan, analizom tržišta treba predvidjeti prilike i rizike te odrediti ulaganja. Tako postavljeni plan tijekom godine treba pratiti i konstantno korigirati u skladu sa tržišnom situacijom.

Ako ste mali poduzetnik koji do sada nije razmišljao o procesu planiranja na ovaj način, a prepoznali ste se u jednoj ili više gore navedenih činjenica te želite posvetiti više pažnje planiranju, a istovremeno nemate dodatna sredstva za ulaganje u novozaposlene – imamo rješenje za vas! Na tržištu smo ponudili inovativnu uslugu Controller4Rent koja će vam pomoći u vašem planiranju! Za vas izrađujemo personalizirani pristup procesu planiranja, prilagođavajući se vašem načinu poslovanja, poštujući vaše želje i mogućnosti. Brzo, efikasno,  bez povećanja broja zaposlenih izrađujemo poslovne planove koji sadrže detaljan plan investicija, plan godišnjih aktivnosti i niz drugih pogodnosti koje će olakšati svakodnevno poslovanje, ali i pridonijeti ostvarenju ciljeva.

Ovisno o vrsti poslovanja kojim se bavite, Vi ste majstor svog zanata i najbolje poznajete svoje poslovanje! Promjene u poslovanju su sve brže i dinamičnije tako da je planiranje doista neophodno. Iza nas je 18 godina uspješnog planiranja. Obratite nam se s punim povjerenjem i mi ćemo vam pomoći da s manje stresa usmjereno dođete do realizacije svojih ciljeva!

Vaš Controller4Rent